Fax:

023/311-383

Email:

Adresa:

23000 Zadar, Široka ulica 1/lll

Rezultati „Majstori ljepote 2024.- Dani frizera i kozmetičara HOK-e"

„Majstore ljepote 2024.“ posjetilo više od 300 sudionika - na natjecanjima sudjelovala 33 profesionalca i 89 učenika

Prvi „Majstori ljepote 2024._Dani frizera i kozmetičara HOK-a“ okupili su u protekla tri dana više od 300 predstavnika struke na Zagrebačkom Velesajmu. Održan je zanimljiv panel na temu stanja u struci, predavanja o poticajima za nauku te potrebe preventivnih pregleda i uključivanja struke u osvještavanje klijenata o njihovoj važnosti. Zahvaljujući suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Andrija Štampar“, posjetitelji su tijekom događanja mogli besplatno napraviti mamografski pregled.

Subotu su obilježili svjetski poznati stručnjaci i jedan domaći koji je educirao i zabavio sve posjetitelje manifestacije. Naime, svjetski poznati frizer i edukator Farrukh Shamuratov i svjetska prvakinja u kozmetičkoj njezi Pei Wang educirali su okupljene frizere i kozmetičare svaki u svom jednoiposatnom showu, demonstrirajući iznimnu vještinu.

U sklopu događanja održano je Školsko natjecanje frizerskih škola Hrvatske u kojima je u tri kategorije sudjelovalo 89 učenika iz 26 škola.

U kategoriji „Valovita frizura“ zlato, srebro i broncu odnijeli su učenici Obrtničke škole Gojka Matuline iz Zadra, Srednje škole Ivana Šveara iz Ivanić-Grada i Srednje škole Dugo Selo,

  • Zlato je osvojila učenica Helena Karić s mentoricom Gordanom Katulić Jakić vl. salona "Goga", Zadar.

Pobjednici u kategoriji „Izbrijavanje do kože“ došli su iz zadarske Obrtničke škole Gojka Matuline (zlato), Srednje škole Jure Kaštelan iz Omiša (srebro) i Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića (bronca). 

  • Zlato je osvojio učenik Matko Jurlina s mentoricom Vesnom Jurlina vl. frizerskog salona "Afrodita", Seline.

  • U kategoriji "Creative eyes" prvo mjesto - zlato , osvojila je Kate Fuzul zaposlenica frizerskog salona "Goga" vl . Gordana Katulić Jakić

Na Državnom natjecanju za frizere i kozmetičare sudjelovalo je 33 natjecatelja u devet kategorija iz cijele Hrvatske, o njihovoj vještini odlučivao je jak međunarodni žir sastavljen od sudaca iz Engleske, Crne Gore i Hrvatske, a pobjednicima u tri kategorije odluku je osobno donio Farrukh Shamuratov.

  • Predstavnica Obrtničke komore Zadarske županije Inga Petričević vlasnica salona "Friz Factory" osvojila je DVA prva mjesta i to u kategorijama "Presige gala" i "Prestige bridal"!

Ovim povodom sastao se Ceh frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore i donio te predstaviti zaključke koje će uputiti nadležnim tijelima na postupanje, au cilju unapređenja struke. Uz kontinuirane zahtjeve za poreznim rasterećenjem, (1) članovi Čeha unutar svog mandata radit će na modernizaciji majstorskih ispita, kao i na standardizaciji kako bi uvjeti polaganja ispita bili ujednačeni za sve polaznike majstorskih ispita, a budući da na tržištu trenutno ne postoji polica osiguranja koja omogućuje osiguranje ruku frizera i kozmetičara kao sredstvo rada, C eh frizera i kozmetičara inicirat će sastanak s predstavnicima osiguravajućih kuća kako bi kreirali ponudu policijskih osiguranja prema potrebama struke (2). Članovi Ceha zalažu se da se za poticaje za samozapošljavanje mogu aplicirati isključivo osobe koje su prijavljene kao nezaposlene na Hrvatski zavod za zapošljavanje minimalno 6 mjeseci kako se iste ne bi zloupotrijebilo, a vlasnici obrta koji su zbog navedenih poticaja gube zaposlenike stavili u nepovoljni položaj (3 ) te će se nastaviti zalagati za jedinstveni model obrazovanja za 3 različita zanimanja - kozmetičar, frizer i pediker, što podrazumijeva trogodišnje obrazovanje s više praktičnog rada, pri čemu se smatra da je za upis za navedena zanimanja potrebna provjera fine motorike učenika te će takav stav zauzeti i zastupati pri izradi kurikuluma za zanimanja iz sektora osobnih usluga.

Obrtnička komora

Zadarske županije

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

DIGITALNO POSLOVANJE OBRTNIKA

PORTAL OBRTNOG REGISTRA

Image

DIZAJN I ODRŽAVANJE: Point Web Factory

     Službene mrežne stranice Obrtničke komore Zadarske županije