Fax:

023/311-383

Email:

Adresa:

23000 Zadar, Široka ulica 1/lll

Održan 26. Susret ribara u Šibeniku

U šibenskom Solarisu održani su od 26. do 28. listopada 26. Susreti ribara u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, a domaćin ovogodišnjeg događanja je Obrtnička komora Šibensko-kninske županije. Ovogodišnje tradicionalno okupljanje ribara iz cijele Hrvatske otvorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, u nazočnosti župana Šibensko-kninske županije Marka Jelića, gradonačelnika Šibenika Željka Burića te brojnih predstavnika državnih i znanstvenih institucija, ukupno više od 200 različitih dionika važnih za hrvatsko ribarstvo.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil i potpredsjednik Joso Smolić su u ime domaćina pozdravili okupljene te zahvalili okupljenima na podršci cjelokupnom sektoru ribarstva i dolasku na tradicionalno okupljanje važno za unapređenje ovog važnog sektora, dok je ministar poljoprivrede naglasio da će ribarstvo uvijek imati podršku Vlade Republike Hrvatske. i Ministarstva poljoprivrede, istaknuvši da je sektoru ribarstva i akvakulture isplaćeno više od 80 milijuna eura potpore iz europskih izvora i Državnog proračuna.

Predsjednik Kratohvil zahvalio se na dosadašnjoj suradnji i najavio nastavak angažmana Komore po pitanju zastupanja interesa hrvatskih obrtnika i ribara: "  Unatoč višestrukim izazovima u kojima se nalaze sada već godinama, zadržavamo jednak broj ribara, uz povećanje broja zaposlenih u ribarskim obrtima u odnosu na prošlu godinu. za 4 %. Hrvatski ribari su otporni, uporni i čvrsti, takav je i Ceh ribarstva i akvakulture  HOK -a koji aktivno i kontinuirano ističe probleme i traži rješenja, u dobroj suradnji s Upravom ribarstvom. pristupiti nadležnim institucijama, s ciljem unapređenja uvjeta poslovanja za hrvatske ribare. "

Teme Susreta bile su aktualno stanje u lokalnom i nacionalnom ribarstvu, ali i inspekcijski nadzor u ribarstvu te izazovi koje Natura 2000 i Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. godine stavljaju pred ribare, ali i efekti i potencijali EU fondova za unapređenje hrvatskog ribarstva.

Predsjednik Čeha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a Stjepan Nedoklan je u obraćanju i raspravi upozorio na brojne probleme s kojima se susreću hrvatski ribari: „  Jasno i glasno komuniciramo svoja stajališta i ne odstupamo od njih, zastupamo interese naših kolega koji žive od mora. Nadležna Uprava za ribarstvo i ostale institucije s kojima često u dijalogu imaju slučaja za naše probleme, često se sastajemo i puno komuniciramo. Dokaz tome su potpore i nadoknade za ribare kao izdvojeni dio svakog paketa mjesta i odgovor na stalne krize koje unazađuju ribarstvo. Problema je mnogo, ali nastavljamo tražiti rješenja, i na Susretu, ali i svakog dana prije i poslije.“

Već tradicionalno Susreti ribara završavaju iznošenjem zaključaka ovog stručnog okupljanja, traženja koja Čeh ribarstva upućuje nadležnim institucijama. Ovogodišnji zaključci su da ribari trebaju biti stalno i aktivno uključeni u izradu proglašenja zaštićenih područja na moru; da je radnike u ribarstvu potrebno smatrati deficitarnom radnom snagom zbog lakšeg zapošljavanja strane radne snage; da se pomorski dodatak treba povećati s 33 eura na 53 eura; da je potrebno u sportski i rekreacijski ribolov uvesti obavezu slanja podataka zbog praćenja stanja stokova te da je potrebna brža obrada zahtjeva za državnu potporu za štetu na uzgajalištima dagnji te nastavak aktivnosti na utvrđivanju štete na uzgajalištima kamenica. Također, definirano je da je mjesto sljedećih Susreta ribara, 27. po redu, Zadarska županija.

Obrtnička komora

Zadarske županije

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

DIGITALNO POSLOVANJE OBRTNIKA

PORTAL OBRTNOG REGISTRA

Image

DIZAJN I ODRŽAVANJE: Point Web Factory

     Službene mrežne stranice Obrtničke komore Zadarske županije