Fax:

023/311-383

Email:

Adresa:

23000 Zadar, Široka ulica 1/lll

Izaslanstvo HOK-a novog ministra financija upoznalo s otvorenim pitanjima

U Ministarstvu financija održan je sastanak izaslanstva Hrvatske obrtničke komore s novim ministrom financija Markom Primorcem, državnim tajnikom Zdravkom Zrinušićem te ravnateljem Porezne uprave Božidarom Kutlešom.

Raspravljen je čitav niz otvorenih pitanja. Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec ponovno je naglasio da je po pitanju paušalnih obrta nužno propisati jasnije kriterije i postupak utvrđivanja prikrivenog nesamostalnog rada. I dalje stoji prigovor HOK-a na zakonske odredbe koje ne bi smjele biti neprecizne i neodređene te stvarati pravnu nesigurnost i nestimulativno okruženje za obavljanje djelatnosti u kojem obrtnik nikada nije siguran postupa li ispravno, istaknuo je Ranogajec.

Ministra Primorca izaslanstvo HOK-a upoznalo je s otvorenim zahtjevom izjednačavanja prava mladih obrtnika s pravima mladih radnika po pitanju neplaćanja poreza na dohodak i zdravstvenog osiguranja. Naglašena je nužnost povećanja praga za nabavu dugotrajne imovine sa iznosa 3.500,00 kn na 650 €, sniženje godišnje porezne stope na poreznu osnovicu do visine 360.000,00 kn s 20% na 18%. Također, ponovljen je zahtjev da se produlji rok dospijeća plaćanja obveze poreza na dohodak prema godišnjoj prijavi do 31. 3. i obveze poreza na dobit do 31. 5., kao i da se porezno prizna 100% izdataka reprezentacije.

Razmotrit će se prijedlog Hrvatske obrtničke komore da se iznose neoporezivih naknada zaokruži radi lakše primjene u praksi, vezano uz predviđene zakonske izmjene radi uvođenja eura (iznos osobnog odbitka, iznos za uzdržavane članove, nagrada za prehranu, naknada za rad, neoporezivi iznos za korištenje osobnih vozila u službene svrhe, iznos dnevnice, premije dopunskog i dodatnog osiguranja) u korist građana. Razmotrit će se i zahtjev da se zaokruže drugi bitni iznosi radi lakše primjene u praksi (pragovi oporezivanja stopama poreza na dohodak, pragovi za paušalno oporezivanje i sl.).

Predsjednik Ranogajec ponovio je i zahtjeve HOK-a vezano uz povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a, ujednačavanje stope PDV-a za ugostiteljstvo, umanjenje stope PDV-a za tradicijske i umjetničke obrte, frizerske i cvjećarske usluge te za usluge energetskih obnova postojećih građevina, kao i produljenje roka za predaju obrasca prijave PDV-a na zadnji dan u mjesecu koji slijedi po završetku razdoblja oporezivanja. Ukazao je i kako je nužno provoditi tromjesečno usklađivanje obveza i pretporeza temeljem prijenosa porezne obveze za građevinske usluge radi značajnog administrativnog rasterećenja obveznika i ispostava poreznih uprava.

Zatražena je i potpora Ministarstva financija da se omoguće vaučeri za zapošljavanje u svim djelatnostima po uzoru  na  poljoprivredne markice. Ponovljen je zahtjev HOK-a da se obrtnicima omogući otvaranje zaštićenih računa kao i lakši prijenos obrta na sljedeću generaciju u svrhu očuvanja obiteljskog poduzetništva i tradicijskog poslovanja.

Hrvatska obrtnička komora zahvalila je na prihvaćenim prijedlozima povećanja neoporezivih dodataka kroz mjere Vlade RH za zaštitu građana, ustanova i poduzeća od udara rastućih cijena energenata te je dogovorena daljnja suradnja s ciljem olakšavanja poslovanja obrtnika.

Obrtnička komora

Zadarske županije

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

DIGITALNO POSLOVANJE OBRTNIKA

PORTAL OBRTNOG REGISTRA

Image

DIZAJN I ODRŽAVANJE: Point Web Factory

     Službene mrežne stranice Obrtničke komore Zadarske županije