poticaji.jpg
Poticaji i krediti
Pročitaj više


Ispiti u Komori
Pročitaj više

logo-porezna-uprava

PROPISI   I
PUBLIKACIJE
Pročitaj više

Vlada RH danas je održala svoju 70. Sjednicu. Raspravljan je niz točaka od interesa za obrtništvo: izmjene Zakona o minimalnoj plaći, donošenje novog Zakona o akvakulturi, i novog Zakona o pružanju usluga u turizmu te izmjene Zakona o strukovnom obrazovanju.

Na ovoj sjednici Vlada je usvojila Uredbu o visini minimalne plaće i Uredbu o kvotama stranih radnika za 2018. Godinu.

Visina minimalne plaće koja će se primjenjivati od početka sljedeće godine iznosit će 3.439,80 kuna. Zakonom koji je još u postupku uredit će se način obračuna. Uredba će biti objavljena u Narodnim novinama s početkom primjene od 1. Siječnja 2018. Godine.

Uredbom o kvotama za zapošljavanje stranaca povećan je ukupna broj kvota u 2018. Godini u odnosu na 2017. Godinu i osobito broj kvota za novo zapošljavanje. U odnosu na radni prijedlog, dokument koje je stavljen pred Vladu predviđa nešto manji broj dozvola za graditeljstvo, ali znatno veći od broja kvota u 2017. Godini, čak i nakon povećanja krajem srpnja mjeseca. Tako se predviđa 10.770 novih dozvola za graditeljstvo (2j017. Je bilo 4.133), a osobito je veliko povećanje predviđeno za sektor turizma i ugostiteljstva za koji je predviđeno 4.660 dozvola (u 2017. Godini bilo je 175, a u prijedlogu 460 uz dodatnih 1.400 za sezonsko zapošljavanje). Povećanje je predviđeno i za prerađivačku industriju (s 40 na 580), za metalnu industriju (s na 200 1.600) i za promet tj. vozače (s 300 na  765). Ovom Odlukom nisu obuhvaćene sve potrebe obrtnika (iskazane od POK-ova za ukupno više od 20.000 dozvola u svim sektorima), a jedan od vjerojatno većih problema bit će pronalazak radnika za poslove konobara jer i nadalje nisu uvršteni u zanimanja za koja se odobravaju kvote. Intervencija ministra turizma ipak je dovela do znatno većeg broja dozvola za taj sektor.

Obrtnike dodatno treba uputiti u postupak za odobravanje kvota u kojem je važno zahtjev predati na vrijeme, dok još postoji raspoloživi broj dozvola. Stoga u privitku dostavljamo upute o tome gdje se zahtjev podnosi i koje dokumente treba pripremiti, kao i obrazac zahtjeva koji treba popuniti. Oba dokumenta bit će objavljena na mrežnoj stranici HOK-a.

Zapošljavanje državljanina treće zemlje na temelju godišnje kvote

 pdf icon

Obrazac

pdf icon

Obavijesti

Dobrovoljno članstvo

become-a-member

Uvjeti poslovanja u EU

Vaša Europa
           New Picture

FACEBOOK

Besplatno savjetovanje o poslovanju u obrtu
telefon: 072 000 026
fax: 01/48 06 675
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Tko je online 

Imamo 58 gostiju i nema članova online

BAZA OBRTNIKA

          
Baza obrtnika, web adresar,
burza ponude i potražnje,
proizvodno zanatstvo, ugostiteljstvo..

OBRTNI REGISTAR

      

www.portor.hr

PORTAL OBRTNOG REGISTRA

Scroll to top